08. 07. 2016 ob 11:59
Normal
0
21
false
false
false
SL
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Navadna tabela";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
line-height:150%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Za preprosto borovničevo sladico s piknik keksi boste potrebovali:
250 gramov piknik keksov, 2 praška za borovničev puding, 70 gramov sladkorja, pol kilograma ameriških borovnic, pol litra sladke smetane in mleko za namočitev keksov.
Piknik kekse namočite v toplo mleko in jih polagajte po pekaču. V pol litra vode dajte sladkor in borovnice ter počasi zavrite. Posebej zmešajte dva borovničeva pudinga in jih zakuhajte v vrelo sadje. Polovico borovničeve mase prelijte po keksih. Nato sledi plast keksov in nato preostali puding in na koncu namočeni keksi. Sladko smetano stepite in jo namažite po keksih. Lahko okrasite z naribano čokolado.
Odlični so tudi borovničevi mafini s kokosom.
Zanje boste potrebovali: 200 g moke, polovico pecilnega praška, 100 gramov sladkorja, ščepec soli, jajce, 70 gramov kokosove moke, 50 gramov stopljenega masla, 1 deciliter mleka, 1 deciliter jogurta in 250 gramov borovnic.
V posodo dajte moko, pecilni prašek, ščepec soli, sladkor in kokosovo moko ter dobro premešajte. Posebej z mešalnikom zmešajte jajce, prilijte mleko, jogurt in stopljeno maslo. V tekočo maso previdno zmešajte še suhe sestavine . Na koncu vmešajte še borovnice.
Pripravite pekač za mafine in v vdolbinice vstavite papirčke za mafine. S pripravljenim testom skoraj do vrha napolnite vdolbinice za mafine. Pecite pri 180 stopinjah približno 25 minut. Ko so mafini pečeni, jh ohladite, nato pa posujte s sladkorjem v prahu.
Pa pripravimo še skutne cmoke z borovnicami.
Za testo boste potrebovali: 300 gramov skute, 150 gramov moke, ščepec soli, 50 gramov sladkorja, 70 gramov masla, jajce in 2 pesti pšeničnega ali pirinega zdroba.
Skuto stresite v skledo in z vilicami dobro pretlačimo. Na skuto presejte moko, dodajte sol in vse skupaj dobro premešajte. V kozici stopite maslo, ga nekoliko ohladite in vlijte v skledo. Dodajte jajce in vse skupaj dobro premešajte, da dobite mehko skutno testo. Če je premokro, dodajte moko ali zdrob. Testo oblikujte v kepo in jo postavite za pol ure v hladilnik.
Potrebovali boste še 250 gramov borovnic. Medtem borovnice operite, odcedite in preberite. Testo vzemite iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi zvaljajte v debelejši svaljek, ki ga narežite na 12 enakih kosov. Vsak kos posebej oblikujte v kroglico, ki jo na dlani sploščite in v sredino položite žličko borovnic, ki jo zavijte v testo. Testo z dlanmi oblikujte v cmok.
V velik lonec nalijte vodo, ki jo solite in zavrite. Ko voda zavre, vanjo potopite cmoke in jih kuhajte na zmernem ognju 10 minut. Kuhane cmoke s penovko poberite iz kropa.
Na ogenj pristavite kozico z maslom, ki ga počasi stopite. Nato na stopljeno maslo stresite drobtine in jih med mešanjem zlatorumeno prepražite. Preden boste cmoke postregli, jih potresite z drobtinami.